Tips over gitaren en gitaarles

Tips over gitaren en gitaarles

Op deze pagina staan adviezen over de keuze voor een gitaar, welke soort gitaren er bestaan, over het volgen van gitaarlessen, zelfstudie, over de keuze van een gitaarleraar en over muziekscholen en privé praktijken.

Wat wil je met de gitaar gaan doen?
Wil je vooral en paar liedjes leren spelen of je eigen liedjes maken, klassiek, latin of flamenco leren spelen ? Dan is een akoestische gitaar een goed idee. Als je in een band wilt gaan spelen heb je al snel een elektrische of akoestische gitaar met element nodig.

Akoestische gitaren hebben een klankkast. Ze zijn dus hol.
De vorm van deze klankkast en het gebruikte hout bepaalt hoe de gitaar klinkt. Er zijn akoestische gitaren met nylon snaren en met stalen snaren. Het grote verschil is de klank en de muziek waarvoor ze gebruikt worden.
De nylonsnarige gitaar (of Spaanse gitaar) wordt gewoonlijk voor flamenco, klassiek, latin maar ook voor pop gebruikt, de staalsnarige akoestische gitaar (of Western gitaar) voor pop, blues, rock en country muziek.
De Spaanse of Akoestische gitaar is makkelijker ergens mee naar toe te nemen dan een elektrische gitaar, je kunt hem overal bespelen. De nylonsnarige of Spaanse gitaar is wat zachter voor de vingers van beginners dan de staalsnarige gitaar.

Internet links met tips over de Spaanse en Akoestische gitaar (Engels)

How to buy your first guitar (Wiki How)
Choosing an Acoustic Guitar (Youtube)
Nylon String vs Steel String Guitar! – Which One Should You buy? (Youtube)
Comprehensive manual to choose a guitar  (Beginner Guitar HQ)

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Vraag advies of neem, als het mogelijk is, een vriend of vriendin mee die er alles van weet! Het is meestal zo dat hoe duurder een gitaar hoe beter het geluid en hoe fijner te bespelen. Het is dus vaak beter om iets van kwaliteit te kopen. Als je geen fatsoenlijk geluid uit de gitaar kunt halen zul je ook minder zin hebben om te spelen.  Maar je hoeft als je met gitaarspelen begint niet meteen de allerduurste aan te schaffen. Vergelijk de prijzen van muziekwinkels onderling. Bekijk de prijzen van tweedehands gitaren. Een tweedehands gitaar van € 100,- kan erg fijn spelen en goed klinken, je moet alleen weten wat je koopt.
Op marktplaats zijn vele gitaren te koop; Mijn advies is wel dat je het instrument uitprobeert voordat je het koopt!
Je kunt ook een gitaar kopen op een van de gitaarzaken in Den Haag. Of je kunt er een per internet kopen bij ‘La Guitarra Buena’. Een betrouwbare, gespecialiseerde gitaarzaak in Spaanse (nylon snarige) gitaren in Amsterdam.  Hier is de link naar hun website.   Bax-shop heeft ook een ruime keuze. Als je een Spaanse/klassieke gitaar koopt let er dan op dat je kiest voor een solid-top.

Gitaarles, Zelfstudie, Bevoegd docent?

Gitaarles of zelfstudie?
Je kunt veel alleen doen met alle middelen die er beschikbaar zijn op internet en in boeken.  Een leraar heeft natuurlijk het voordeel dat je veel sneller vooruit gaat dan wanneer je alleen bezig bent.  Ook heb je minder kans om foute dingen aan te leren die altijd moeilijk zijn om achteraf te corrigeren.

Bevoegd docent of niet?
Als je met gitaarspelen begint is het verstandig om gitaarles te nemen bij een bevoegd docent.  Dan heb je de garantie dat hij of zij aan een conservatorium is afgestudeerd en lessen heeft gehad in het ‘anderen leren gitaarspelen’ dus pedagogisch is onderlegd. 

De kwaliteit van de lessen wordt vooral bepaald door de docent!
Er zitten evenveel goede als minder goede docenten in zowel privé praktijken als op muziekscholen en gitaarscholen.
Heel belangrijk bij de keuze van leraar is dat het  ‘klikt’ met je docent. Het volgen van een proefles is dan ook aan te raden. Een muziekschool is over het algemeen duurder en minder flexibel dan een privépraktijk.

Proefles gitaar volgen 
Zorg dat je altijd een proefles kan volgen voordat je aan de gitaarlessen begint. Zo leer je de gitaar leraar kennen, zijn stijl van les geven en of het klikt met de gitaar docent van je keuze.

Wil je een proefles bij mij volgen of meer informatie?
Je bent welkom om bij mij een proefles te volgen.  Of je kunt ook bij een van mijn vele collega’s op internet terecht.
Als je bij mij een proefles wilt volgen stuur een e-mail, bel 0640014531 of stuur een sms of app. Je kunt ook op mijn website kijken voor meer informatie.

Tips over gitaren en gitaarles
Tips over gitaren en gitaarles
Tips over gitaren en gitaarles