Inhoud gitaarles

Plezier in gitaar spelen en muziek maken

Jouw wensen staan centraal in de lessen. Als je plezier hebt in de muziek die je speelt met de gitaar ga je sneller vooruit. Zowel voor beginners als gevorderden staat in de gitaar lessen het plezier van muziek maken voorop.

          Jong en oud volgen gitaarles

Gitaarles voor kinderen

 Vanaf 6 à 7 jaar kunnen de meeste kinderen starten met gitaarles. Voor de jongere kinderen zijn de lessen vooral gericht op het vertrouwd raken met het gitaarspelen. De vorderingen lijken op zo’n jonge leeftijd dan misschien langzaam te gaan maar er worden belangrijke stappen gezet in de muzikale ontwikkeling. Dit doen we door het spelen en zingen van liedjes en melodieën die aansluiten op waar zij al mee bekend zijn. Zo leren ze de basisvaardigheden op de gitaar en al snel spelen ze er lustig op los! En daarbij houden we rekening met de techniek want die heb je nodig om vooruit te komen.

Positieve uitwerking!

Geen enkel kind is hetzelfde, daarom is ook iedere gitaarles weer uniek en wordt het lesmateriaal en de manier van lesgeven steeds individueel op de leerling afgestemd. Ik vind het belangrijk dat de kinderen op een speelse manier bezig zijn met muzikaliteit en
techniek op de gitaar, met plezier leer je beter.
Onderzoek heeft uitgewezen dat op jonge leeftijd bezig zijn met muziek de sociale- en motorische ontwikkeling van kinderen stimuleert. Ook op de ontwikkeling van creativiteit, het concentratievermogen en het IQ is een positieve invloed aangetoond.  Meer informatie over gitaarles voor kinderen op deze paginA

          Lesprogramma

Wat ga je leren op de gitaarlessen?

Je speelt jouw favoriete muziek en werkt tevens aan techniek en improvisatie. Naast een degelijke gitaartechniek en leuke oefeningen zijn plezier en enthousiasme voor muziek het belangrijkste. We kunnen aan de slag met jouw favoriete gitaar nummers of meer de diepte ingaan met theorie, toonladders en improviseren, slagtechnieken, akkoorden etc.

Modern oefenmateriaal

Ter ondersteuning van de gitaar lessen gebruik je TAB/bladmuziek en eventueel oefen cd’s, beeldmateriaal (dvd, websites en YouTube) en apps waarmee je thuis aan de slag kunt gaan. Hierop zal ik je steeds feedback geven. Ook kan jouw gitaarles op video bij mij worden opgenomen zodat je deze thuis nog eens door kan nemen als je ergens over twijfelt.

          Gebruikte gitaar lesmethodes

Structuur in je gitaarles

Ik gebruik diverse gitaar methodes afgestemd op jouw wensen en muzikale smaak. De lessen worden progressief opgebouwd en met een duidelijke op jou afgestemde aanpak, zodat je gegarandeerd vrijer en met meer gemak en plezier gaat gitaar spelen.

Gitaarlesmethode voor gevorderden

Voor de gevorderde gitarist maak ik geen gebruik van een specifieke gitaar lesmethode maar ga ik gericht op zoek naar een methode die het beste bij jou en jouw wensen aansluit.

Gitaarlesmethode voor beginners

Voor beginnende gitaar leerlingen heb ik een eigen lesmethode. Deze is samengesteld uit allerlei bronnen en muziek stijlen maar komt er vooral op neer dat je vanaf de allereerste gitaarles muziek maakt. Iedereen heeft een andere muzieksmaak. Ik kies dan ook, in overleg, zoveel mogelijk de gitaar liedjes, melodieën en muziekstukken die bij jou passen. Hoewel ik ook graag uitstapjes maak: iemand die alleen maar pop wil spelen toch soms een stukje van Bach laten spelen of iemand die alleen maar klassiek wil spelen ook een inspirerend Rock liedje geven of een stukje flamenco.

Voorbereiden op het Conservatorium

Wil je toelatingsexamen doen voor een van de conservatoria in het land dan kan ik je helpen bij de voorbereiding voor je conservatorium studie. Ik ben zelf  afgestudeerd aan het Amsterdams Conservatorium. Een degelijke voorbereiding is aan te raden als je een goede kans wilt maken om toegelaten te worden op het conservatorium.

Hoe maak je snel vorderingen met de gitaar?

De beste manier om gitaar te studeren? Kort, vaak en geconcentreerd! Hierdoor pak je weer vaker je gitaar op en heb je steeds meer plezier om gitaar te spelen!

Gitaarles voor ouderen

Hulp buiten de gitaarles

Ook als je problemen hebt tijdens het studeren buiten de les om laat ik je niet in de steek: je kunt mij altijd een berichtje, opname of video sturen. Daar zal ik, zodra het mogelijk is, op reageren zodat je niet vast loopt.

Gitaarles voor ouderen

De gitaar leren spelen is een geweldige ervaring en heel geschikt om mee te beginnen op latere leeftijd. Een instrument leren bespelen houdt je brein gezond en alert.  Meer informatie?

 

Wat komt er allemaal aan bod in de gitaarles?

  1. Tabulatuur lezen. TAB wordt veel gebruikt als notatie methode op internet.
  2. Beheersing van de gitaar technieken zoals, solospel, arpeggio’s, tremolo, etc.
  3. Jezelf begeleiden met de gitaar en het leren van akkoorden en slag technieken.
  4. Diverse gitaar stijlen zoals pop, blues, rock, finger-picking, klassiek en flamenco.
  5. Meespelen met bestaande en bekende gitaar nummers d.m.v. akkoorden en solospel.
  6. Voor singer-songwriters hulp bij het maken en schrijven van eigen nummers.
  7. Improviseren.
  8. Het leren van muziekschrift (indien gewenst).
  9. Voorbereiding voor het toelatingsexamen klassiek gitaar op het Conservatorium.

Veel gestelde vragen Individuele gitaar lessen

De gitaarlessen zijn individueel. Zie de prijzen voor meer informatie.

Groepsles?

Informatie over de groepslessen vind je hier.

Welke leeftijd?

Alle leeftijden; mijn jongste gitaar student is 6 jaar en de oudste 81 jaar!

Welke gitaar moet ik kiezen?

Als je nog geen gitaar hebt of nog geen goed idee hebt wat voor gitaar je zou willen hebben, kun je bij Tips meer informatie lezen over de aanschaf van gitaren.

Moet ik wel of geen noten kunnen lezen?

Om gitaar te leren spelen is het niet nodig om noten te kunnen lezen! Voor ervaren en gevorderde klassieke gitaristen of voor wie meer van de muziektheorie wil begrijpen is het wel van belang om het notenschrift te beheersen.

Waar worden de gitaarlessen gegeven?

De individuele gitaarlessen worden gegeven in het centrum van Den Haag, vlakbij het centraal station. Zie onder contact voor een Google Maps kaartje. Als je online gitaarlessen volgt dan doe je dit vanuit je eigen huis.

Mijn ervaring als gitaardocent?

Sinds 1990 heb ik naast mijn concertpraktijk en privé lespraktijk ook gitaarles gegeven in o.a. de muziekscholen in Amsterdam, ‘De Nieuwe Muziekschool’ in Bussum, Leidse muziekschool, muziekschool Almere Stad, Haagse Hogeschool, muziekscholen in Den Haag en omgeving en workshops in Nederland, Spanje en Marokko.

Wil je gitaarlessen volgen of meer informatie?

Stuur een e-mail, bel 0640014531 of stuur een berichtje.

Vragen (en antwoorden) bij de beslissing om gitaar lessen te nemen

Droom je er al jaren van om gitaar te leren spelen, maar is het er nooit van gekomen?

Dromen moet je niet uitstellen, begin er vandaag nog aan!

Ben je uit tijdgebrek met gitaarles gestopt? Denk je dat gitaar leren spelen teveel tijd kost?

De tijd die je nodig hebt om gitaar te leren spelen is helemaal afhankelijk van je eigen situatie. Ik heb gitaar studenten die maar 5 minuten per dag oefenen en goed vooruitgaan. Ik heb ook gitaar studenten die alleen tijdens de gitaarles oefenen en veel plezier beleven aan de gitaar lessen en het gitaarspelen. Maar ik heb ook gitaar studenten die 2 uur per dag oefenen.
Gemiddeld oefenen gitaar studenten 15 minuten per dag en 4 a 5 dagen in de week.

Ben je misschien nooit begonnen met gitaarlessen omdat je denkt dat het te duur is?

Gitaarlessen zonder gitaar leraar kosten vaak meer tijd en soms ook geld als je alles zelf moet doen via boeken en online cursussen zonder directe persoonlijke begeleiding. Vaak loop je dan ook vast in alle mogelijkheden die er zijn. En dan is er ook nog het gevaar dat je allerlei foute techniek en houdingen aanleert die later moeilijk te corrigeren zijn.
Je kunt bij mij zo weinig of zo veel gitaar lessen nemen als je budget en tijd toelaat d.m.v. strippenkaarten.

Ben ik niet te oud om gitaar te leren spelen?

Je bent nooit te oud om te starten met het leren van een instrument. Het is zelfs heel goed voor je motoriek. Bovendien is het behoorlijk goed voor de hersenen om dagelijks bezig te zijn met het leren van nieuwe dingen. Hierdoor houd je de hersenen jong en actief. Daarom heeft het leren spelen van een instrument ook een positieve werking op je lichaam! Kijk naar wat de hersenstichting te melden heeft over muziek.