Gitaar leren spelen op oudere leeftijd

Een muziekinstrument leren spelen is een geweldige ervaring. Vaak hoor je dat, als je echt goed wilt leren spelen, je op jonge leeftijd moet beginnen. Maar betekent dit dat je op latere leeftijd niet meer moet beginnen aan het leren bespelen van een muziekinstrument?
Is het als volwassene op middelbare leeftijd, of als senior, nog mogelijk om goed te leren spelen op een muziekinstrument?
Natuurlijk is het zo dat je gemakkelijker leert op jong leeftijd. De lesstof blijft sneller hangen. Maar het is zeker mogelijk om op latere leeftijd nog te beginnen met gitaar spelen. Het gaat tenslotte vooral om het plezier dat muziek maken geeft. Een muzikale carrière is maar voor heel weinig mensen weggelegd. Ook als ze op jonge leeftijd begonnen zijn met muziek maken.
De gitaar is heel geschikt om mee te beginnen op latere leeftijd. Zolang je maar gemotiveerd bent en, zeker in het begin, een half uur per dag kunt en wilt oefenen. Het is belangrijk om in het begin de technische vaardigheden onder de knie te krijgen.

 Voordelen van het starten met  gitaarles als oudere

Het leren gitaarspelen op oudere leeftijd kan ook voordelen hebben in vergelijking met jongeren. Wanneer je wat ouder bent kies je bewust voor het instrument. Als oudere ben je ook vaker in aanraking gekomen met verschillende muziekstijlen.
Zo kan je wanneer je muziekles neemt je eigen voorkeuren aangeven bij de docent. Het precies weten wat je wil is een groot voordeel ook in de keuze tot de gitaar. Een ander voordeel zal zijn dat je meer discipline kunt opbrengen dan een jongere. 
Financieel sta je er meestal beter voor dan jongere studenten. Wanneer je zelf financieel onafhankelijk bent bepaal je zelf wat je wilt uitgeven aan het muziekinstrument.
Op latere leeftijd heb je vaak meer zelfdiscipline om te oefenen dan kinderen en jongeren.
Om goed gitaar te leren spelen moet je oefenen. Veel kinderen en jongeren zijn snel afgeleid en hebben moeite om consequent te oefenen.
Oudere mensen hebben hier vaak minder moeite mee waardoor het leerproces makkelijker gaat.

Nieuwe dingen leren houdt het brein gezondDat is iets dat uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken gebleken is. Of het nu om gitaar leren spelen gaat of iets anders dat je leert. Doordat je nieuwe dingen leert en nieuwe dingen doet wordt jouw brein gestimuleerd. Hierdoor zal het gezond en alert blijven. Een goede reden om te leren gitaar spelen op oudere leeftijd.

Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen wat je kan helpen om je hersenen gezonder te houden als je ouder wordt

Volgens de Hersenstichting heeft muziek luisteren maar in het bijzonder zelf muziek maken een zeer positieve invloed op je hersenen.
Op de website van de Hersenstichting staat het volgende:
“Muziek ontspant en prikkelt de hersenen”
“Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.”
Als je hier meer over wil weten kijk dan op deze pagina van de Hersenstichting.

Maar nieuwe dingen leren gaat niet vanzelfSommige mensen denken dat als ze wat ouder zijn, het moeilijk is om nog iets nieuws te leren of dat het zelfs onmogelijk is.
Als je op latere leeftijd gitaar wilt leren spelen is dat zeker mogelijk. Zeker omdat het in deze tijd makkelijker is geworden om gitaarles te volgen op je eigen tempo.

Het spreekwoord ‘Je bent nooit te oud om te leren’ gaat ook hier op. Het zal misschien op een iets andere manier gaan dan wanneer je jonger bent maar dat is helemaal niet erg. Daarbij leert iedereen op zijn of haar eigen manier en tempo. Het belangrijkste is dat je de motivatie hebt om te leren.

 

 

Stel realistische doelen voor jezelf

Verwacht niet dat je binnen een paar weken al de sterren van de hemel speelt.  Goed gitaar leren spelen heeft tijd nodig en veel oefening. Zorg dat je eerste doelen makkelijk te halen zijn zodat je het volgende doel kunt stellen. Te hoge verwachtingen en doelen die je niet kan halen leveren frustratie op en kan er op den duur voor zorgen dat je er mee stopt.
Zorg dat je steeds kleine stappen neemt en vooral dat je met plezier bezig bent.

Oefen regelmatig, het liefst elke dag


Alleen met regelmatig oefenen maak je vorderingen. Je kunt beter elke dag een kwartier oefenen dan 1 keer in de week een uur of langer.
Mocht in het begin een kwartier al te lang zijn, is 5 minuten ook al prima. Als het maar regelmatig is. Wat je ook kan doen is meerdere keren op een dag 5 minuten oefenen.
Zorg dat je de gitaar makkelijk kunt pakken. Zet hem in een standaard of hang hem met een muurhanger aan de muur. Als je de gitaar makkelijk kunt pakken, zul je ook makkelijker gaan oefenen dan dat je hem eerst uit een koffer of hoes moet halen.

Wil je een afspraak voor een proefles of meer informatie?

Wil je een proefles gitaar volgen of meer informatie, stuur een e-mail of bel 0640014531 of stuur een sms/app.

Waar worden de lessen gegeven?

De individuele lessen worden gegeven in mijn studio in het centrum van Den Haag, op 3 minuten lopen van het Centraal Station. Goed bereikbaar met de fiets, openbaar vervoer en de auto. Ruime parkeermogelijkheden.

Je moet wel goed ter been zijn want er zijn drie trappen die je moet lopen  alvorens je in mijn studio komt.