GITAARLES VOOR KINDEREN

Je kind wil gitaar leren spelen?

Het is belangrijk dat die wens vanuit het kind zelf komt. Dat kan zijn omdat je als ouder zelf het instrument bespeelt of omdat ze iets op TV of internet hebben gezien, een vriendje of vriendinnetje die ook gitaar spelt. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je kind gitaar wil leren spelen. Alles is goed als je kind iets nieuws wil leren.  Wij ouders hebben soms de neiging teveel voor onze kinderen in te vullen. Maar het is wel goed als we ze bij hun eigen wensen kunnen ondersteunen.

Is gitaarles voor kinderen ook goed voor mijn kind?

Je hoeft van je kind geen Beethoven of Jimmy Hendrix te maken maar volgens onderzoek blijkt wel dat muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden.  Muziekles is net zo belangrijk als taal en rekenen”, zei neuropsycholoog Jelle Jolles eerder in een interview met RTL Nieuws. “Als je naar muziek luistert, luister je naar de harmonie, het volume, de klanken en hoe deze elkaar opvolgen: je activeert dus vrijwel ieder deel van het brein.” Vooral goed voor kinderen, want onderzoekers zeggen dat wanneer je al op jonge leeftijd een muziekinstrument bespeelt, je op latere leeftijd beter praat, schrijft en rekent. Daarbij zorgt het (logisch) voor een betere ontwikkeling in de coördinatie en motoriek én bevordert het de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden – wat wil je nog meer.Maar hoe dan ook zelfs als muziekles kinderen niet slimmer zou maken is dat natuurlijk helemaal niet erg. Want het doel van die les is om kinderen te leren om een instrument te bespelen en muziek te maken. Dát is in de rest van hun leven misschien wel heel wat waardevoller dan een paar extra punten op een IQ-test.

Hoe oud moet mijn kind zijn om gitaarles te volgen?

De meeste docenten houden een minimum leeftijd van 6 jaar aan. Zelf heb ik ook kinderen op les vanaf 4 a 5 jaar. Dat is erg jong en het kan alleen maar als de ouders mee doen op de gitaarles; dat wil zeggen dat zij ook actief gitaarles krijgen van mij samen met het kind. Het is een goede stimulans voor het kind, ook thuis, als de ouder ook weet heeft van hoe je een gitaar vast houd hoe je het liedje moet spelen etc. Kinderen willen ook graag de ouders helpen met het gitaar spelen. En vooral moet je er van genieten zoiets met je kind samen te doen!

Welke soort gitaarles zijn er voor mijn kind?

Je kunt les volgen bij een privé docent of op een muziekschool al dan niet in groepsles of door middel van online cursussen.

Online cursussen zijn altijd een vaste methode waarvoor je in een keer een bedrag betaald en daarna de lessen zelf gaat volgen. Deze lessen op video gezet. Soms is daarbij ondersteuning maar vaker is dat niet. Je moet het helemaal zelf doen samen met je kind.

Bij een privé docent heb je direct contact met een gitaar leraar die samen met jou en je kind het programma aan kan passen afhankelijk van de vorderingen en wensen van het kind.
Voorwaarde is wel dat de docent gewend is kinderen les te geven. Een proefles is absoluut noodzakelijk om kennis te maken en om te zien of je kind een klik maakt met de docent.  De docent moet wel bevoegd zijn dat wil zeggen het moet wel een afgeronde studie met pedagogie aan een conservatorium hebben genoten. Daar heeft de docent geleerd anderen en ook kinderen les te geven.

Persoonlijk kies ik, ook bij mijn eigen kinderen, altijd voor privé lessen of muziekschool. Het directe contact met een goede docent, zeker als er een klik is, kan onmogelijk vervangen worden door een video op internet.

Welke gitaar is geschikt voor mijn kind?

Er zijn drie soorten gitaren: (1) een nylon snarige gitaar of Spaanse (klassieke) gitaar, (2) een akoestische staal snarige gitaar of western gitaar en de (3) elektrische gitaar. De meeste gitaar docenten adviseren een Spaanse nylon snarige gitaar voor kinderen. Nylon is veel zachter voor de kinder vingers dan staal.

Welke maat gitaar heeft mijn kind nodig voor de gitaarles?

Als je een gitaar gaat kopen voor een kind, dan is het essentieel dat je meteen gaat voor de juiste maat. Een te grote of te kleine gitaar zal erg nadelig zijn voor het comfort en de techniek.
Er zijn verschillende maten voor een gitaar voor kinderen, al hangt alles natuurlijk ook af van de grootte van het kind, onafhankelijk van de leeftijd:
(I) Voor kinderen jonger dan 7 jaar is er de 1/2 gitaar of de bambino.
(II) Kinderen vanaf 7 a 8 jaar kiezen meestal voor de 3/4 gitaar of de junior.
(III) Voor volwassenen en kinderen met kleinere handen is er de 4/5 (of 7/8) gitaar of de señorita.
(IV) En tot slot de 4/4 maat voor volwassenen en kinderen vanaf 11 a 12 jaar.

Waar kan ik een gitaar kopen voor mijn kind?

Spaanse of klassieke (nylon snarige gitaar) zijn er in vele maten voor kinderen en zijn goedkoper dan akoestische en elektrische gitaren.
Je kunt een gitaar in de winkel kopen maar ook online. De online winkel Bax Shop heeft een groot aanbod kinder gitaren. Maar ook op marktplaats kun je terecht. Bij marktplaats moet je wel altijd van te voren uit proberen dus niet ongezien kopen. Een paar merken die veel gebruikt worden zijn Salvador Cortez, La Mancha en Esteve maar er zijn nog veel meer merken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar voor je kind?

Natuurlijk moet je kind de gitaar mooi vinden. Maar hoe goedkoper de gitaren, des te minder makkelijk ze te stemmen zijn. En dat is een reden om gefrustreerd te raken als een instrument niet mooi klinkt. Zorg ervoor dat je een goed set snaren er bij neemt want ze bepalen voor 100% hoe goed het gaat klinken. Een setje snaren gaat overigens met gemak een jaar mee.

Heb ik nog iets anders nodig?

Het is handig om een hoes te hebben voor het vervoeren van de gitaar. Verder is een muziekstandaard wel nodig evenals een stemapparaat.

Hoe vaak moet mijn kind thuis gitaar oefenen?

Een inkopper, maar kinderen die elke dag oefenen, gaan natuurlijk sneller vooruit dan kinderen die alleen naar les gaan. Wel is het belangrijk dat je kind er plezier in blijft houden: even geen zin om muziek te spelen? Probeer het dan niet te pushen, want dat kan averechts werken. Maar je kan wel een beloning in het verschiet stellen. Het is belangrijk dat je kind vaak en kort oefent. Dit werkt goed om kracht op te bouwen en motivatie te blijven behouden.

Hoe kan ik mijn kind ondersteunen?

Laat je kind zijn oefeningen en liedjes voorspelen en prijs het vooral. Ook als het naar jou zin niet goed genoeg is of niet snel genoeg gaat. Het is heel belangrijk om aandacht te geven aan zijn muzikale bezigheid en oprecht geïnteresseerd te zijn in zijn kunnen.

Leert mijn kind noten lezen?

Zelf kies ik ervoor om niet gelijk met noten te beginnen maar om de kinderen snel resultaat te laten boeken en ze gelijk muziek te laten maken. Dat motiveert beter. Later kan er alsnog met noten worden gestart. Ik gebruik op de lessen en voor de liedjes die ik meegeef het TAB (tabulatuur) systeem. In dit systeem is er veel muziek te vinden op internet.

Kan mijn kind een proefles gitaar volgen?

Bij mij kan je kind een proefles volgen. Ik heb 3 soorten gitaren staan om tijdens de proefles uit te proberen en te zien welke maat je kind nodig heeft: de bambino voor kinderen jonger dan 7 jaar, de junior (3/4) voor kinderen vanaf 7 jaar en de 4/4 gitaar voor grotere kinderen of volwassenen.
Het  is erg belangrijk dat een kind een klik heeft met zijn gitaar leraar en daarom is het essentieel een proefles te volgen ook bij mij. 

Zijn er reviews van jouw gitaarlessen?

Jazeker hiervoor kun je op mijn reviews pagina kijken of bij Google Reviews

Wil je een afspraak voor een proefles of meer informatie?

Wil je een proefles gitaar volgen of meer informatie, stuur een e-mail of bel 0640014531 of stuur een sms/app.

Waar worden de lessen gegeven?

De individuele lessen worden gegeven in mijn studio in het centrum van Den Haag, op 3 minuten lopen van het Centraal Station. Goed bereikbaar met de fiets, openbaar vervoer en de auto. Ruime parkeermogelijkheden.